Közeledik a tél, ezzel együtt a szélsőséges időjárás is. Mégis vannak, akiknek ugyanúgy szükséges használni robogójukat, mint nyáron. Adunk néhány tanácsot, amelyet érdemes megfogadni a kellemetlenségek elkerülése érdekében. Mik azok, amikre mindenképpen oda kell figyelnünk télen az elektromos robogóknál? Milyen tennivalók merülnek fel, egy elektromos robogóval télen? Igyekszünk kis segítséget nyújtani azoknak is, akik télire leteszik az elektromos robogót, és azoknak is, akik a télen is motoroznak.

 

A hőmérséklet csökkenésével az akkukapacitás is csökken, így az egy töltéssel megtehető táv is jelentősen kevesebb lehet. Mindenképpen számoljunk ezzel, mielőtt útnak indulunk a hideg téli időben.

 



Ha az elektromos járművet nem tudjuk fagymentes helyen letenni, vagy túl hidegben parkolunk vele, akkor vegyük ki az akkumulátort. Igyekezzünk szobahőmérsékleten tárolni, a töltést is célszerű itt végezni. Az ideális tárolási hőmérséklet 10°C-20°C fok között van. Amennyiben nem használjuk télen motorunkat, havonta akkor is töltsük fel. Így érhető el a lehető legnagyobb élettartam.

 



A téli útviszonyoknak megfelelő felszerelés nem csak az autósok számára fontos, a motorkerékpárokra, elektromos motorokra is vonatkozik. Amennyiben síkos, havas úton kell közlekednünk az elektromos járművel, akkor szereltessük fel rá megfelelő téli gumiabroncsokat. Sajnos a motorkerékpárra való téli gumiabroncs választék nem túl nagy, mégis lehet találni megfelelőt, kérjük szakember segítségét.

 

A síkos úton a két kerekű járművek sokkal könnyebben megcsúszhatnak. A biztonságos közlekedés érdekében válasszunk megfelelő haladási sebességet, tartsunk nagyobb követési távolságot.

 



Amennyiben télre le szeretnénk rakni motorunkat, mindenképpen alaposan tisztítsuk meg, végezzük el a karbantartási munkálatokat. Erről előző bejegyzésünkben bővebben is írtunk. Téli tárolásra válasszunk motorkerékpárunknak lehetőség szerint száraz, fagymentes, pormentes (tiszta) helyet, ahol nem éri közvetlen napsütés. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, akkor használjunk takaróponyvát, ami megvédi a portól, kosztól. Ha kénytelenek vagyunk kint tárolni, akkor a védőponyvát időnként, száraz napokon vegyük le, hogy a ponyva alatt kicsapódó párától kiszáradhasson a motorkerékpár. Javasoljuk, hogy a téli pihenő idejére legyen kicsit magasabb a guminyomás, a lapos gumival hosszabb ideig parkoltatott motorkerékpár abroncsa maradandóan deformálódhat. Ha van középsztender a motoron, akkor érdemes azon parkoltatni.