Mára már szinte kivétel nélkül minden hagyományos közlekedési eszköznek van a piacon elektromos változata is, egyre inkább kezdenek népszerűvé válni az elektromos mikro mobilitási eszközök. Az elektromos járművek a hagyományos változathoz képest gyorsabbak, hangtalanok, éppen ezért is a velük való közlekedés.




A törvényi szabályzás nehezen tart lépést az eszközök gyors megjelenésével, bizonyos elektromos járművek használatára még nem született törvényi szabályozás, elsősorban a felhasználótól függ az, hogy milyen szinten tartja be a biztonságos közlekedés alapelveit. Fontos hangsúlyozni, hogy ezen eszközöket használva teljesen védtelenek vagyunk a járművekkel való ütközés esetében, a nagy sebesség miatt a következmények súlyosak lehetnek. Ha összeütközünk egy gyalogossal, mindketten súlyos sérüléseket szenvedhetünk, nem csak a más járművel történő ütközés lehet veszélyes a felhasználó számára.




Elektromos rollerek esetében rendkívül fontos a védőfelszerelés rendeltetésszerű használata. A piacon jelenleg megtalálható e-rollerek többsége 20-25 km/h-val képes közlekedni, kerekeinek mérete mindössze 8,5” körül mozog. Ebből kifolyólag nagyon érzékenyek az úthibákra, és könnyen elveszíthetjük az egyensúlyunkat rajtuk. Védőfelszerelés nélkül már egy kisebb baleset is súlyos következményekkel járhat.



A halk, szinte hangtalan közlekedés miatt mindig figyeljünk a többi közlekedőre, gyalogosokra. Forgalmas helyeken igyekezzünk körültekintőbben, lassabban közlekedni. Figyeljünk az úthibákra, mindig az útviszonyoknak megfelelően válasszuk meg sebességünket. Amennyiben gyalogosátkelőhelyen haladunk át, mindenképpen szálljunk le, lassítsunk, mert ha nagysebességgel átszáguldunk, a zebrán könnyedén ütközhetünk egy jobbra kisívben kanyarodó autóval, amelynek vezetője csak gyalogosokra számít. Irányváltoztatásnál mindig nézzünk hátra, figyelmesen közlekedjünk, mindig gondoljunk arra, hogy bár a jármű lehet gyors, de mi védtelenek vagyunk, akárcsak a gyalogosok, kerékpárosok, akiknek nekiütközhetünk.

Lakott területet elhagyva kötelező láthatósági mellényt hordani, hasonlóan a hagyományos közlekedési eszközökhöz. Minden járművel való közlekedés esetében kötelező alkalmazni az általános KRESZ szabályokat. Elektromos robogók használatához kötelező a bukósisak viselése, amely megvédheti a felhasználót az esetleges fejsérülésektől.

Nagyobb városokban néhány helyen tilos elektromos járművel közlekedni, indulás előtt célszerű ezekről tájékozódni. Ne feledkezzünk meg továbbá arról, hogy a járda a gyalogosok számára van fenntartva, használjuk a kerékpárosok számára fenntartott biciklisávokat, kerékpárutakat.

A szabályok betartásával saját-, és mások biztonságát is védjük. Legyünk mindig körültekintőek, tartsuk be a KRESZ szabályait elektromos kerékpárral való közlekedés esetén is

Gyere el kiskőrösi üzletünkbe, ahol elektromos járműveinket:

  • megtekintheted
  • összeszerelve, üzembe helyezve kipróbálhatod
  • akár az általunk intézett, Cofidis Áruhitel igénybevételével, részletre is megvásárolhatod
  • a PEDELEC-2022 „Elektromos rásegítésű kerékpár (pedelec) vásárlásának támogatása” pályázattal is megvásárolhatod

 

ÉRTÉKESÍTÉS, MŰSZAKI INFORMÁCIÓK: +36-20/576-8826

ÁRUHITEL, PÁLYÁZATI ÜGYINTÉZÉS: +36-20/275-5338

 

https://www.z-oil.hu/
https://elektromosjarmukiskoros.hu/