A megfelelő világítás elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez, főként őszi-téli időszakban, ködös párás időben létfontosságú. A látási viszonyok sokat romlanak ezekben a hónapokban, hamar sötét van, a nem megfelelő világítással való közlekedés veszélyes lehet, mind a magunk, mind mások épségére.



 

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe az izzó kiválasztásánál?

A közúton közlekedő személygépkocsik világítása behatárolt, a látási viszonyok nem kompenzálhatók jelentős mértékben. Lényeges az izzó típusa, illetve az általunk választott izzó színezete. Ha egy magas minőségű izzó mellett döntünk, akkor jelentősen javul a láthatóság, könnyebben észrevesszük az útszéli veszélyt, esetleg a közeledő vadat.



 

Milyen izzó való az autóba?

A legcélszerűbb megpróbálnunk kivenni a kiégett izzót, így könnyedén kideríthető milyen izzóra van szükségünk. Fő fényszórók esetén van a legkönnyebb feladatunk, mert egyszerűen leolvasható a rajta lévő jelölés: H1, H3, vagy H7, H4 esetleg H11. A többi izzóval már nehezebb dolgunk van, érdemes szakszerű segítséget kérni. Az autóba tehető izzók közül a legszélesebb választék egyértelműen a fényszóróizzókéból van: a hagyományos, normál fényerejű és színhőmérsékletű darabok mellett elérhetők az emelt fényerejű, illetve emelt színhőmérsékletű darabok is, ahogyan extra hosszú élettartamú modellt is választhatunk.



 

Izzótípusok

Az izzók nagyon hasonlítanak egymásra, viszont a hasonlóság ellenére mindegyik típus eltér egymástól. Különböznek az izzószálak számában, a névleges teljesítményben és az alaptípusban. Szálak esetében két csoportot különböztetünk meg. Az egy izzószálas égők egyetlen izzószálat használnak, így egy izzóra van szükség a fő fényszóróhoz és egy másik izzóhoz a tompítotthoz. Ezzel szemben a két izzószálas égőknél egy szál szolgáltatja a távolsági fényt és egy szál a tompított fényt.

Egy izzószálas égők: H1,H3,H7,H11

Két izzószálas égők: H4,H15



 

Kéket, sárgát vagy fehéret?

Manapság különféle színezetű izzók közül válogathatunk. A színhőmérséklet a látható fény egy jellegzetessége. Ennek mértékegysége a Kelvin (K). Az alacsonyabb színhőmérséklet sárgás színezetet ad, míg a 6000 K felettiek kékeset. Sötétben a kékes fény mellett jobban látunk. Azonban ez is egyéni preferencia kérdése, hogy melyik fényt érezzük komfortosabbnak. Ahhoz, hogy minden helyzetben jól lássunk és a közlekedés többi résztvevője számára is jól látszódjunk, elengedhetetlen, hogy autónk fényforrásai megfelelően működjenek. Az, hogy számodra melyik a legmegfelelőbb izzó, alapvetően a felhasználási szokásaidtól függ: amennyiben autód leginkább városban használod, úgy bőven elegendő lehet egy hagyományos, normál izzó. Amennyiben viszont gyakran közlekedsz éjszaka kivilágítatlan főúton, gyorsforgalmi utakon, úgy érdemes lehet elgondolkodni egy emelt fényerejű darabon is: ez segíthet abban, hogy az előtted lévő akadályokat hamarabb észrevedd.