Kisokos a téli autózáshoz

 

A november megérkezése a hajnali fagyok megjelenését hozhatja magával. Nem árt, ha még előtte felkészítjük autónkat a téli közlekedésre, ne érjen minket meglepetés. Ebben az időszakban a nappali átlaghőmérséklet 5-10 Celsius-fok alatt van, éjszaka pedig már fagypont alá is hűlhet. Nem lehet elégszer hangsúlyozni az autóink, a járműveink megfelelő téli felkészítésének fontosságát.

 



Fagyálló

A téli felkészülésnek fontos pontja a folyadékok ellenőrzése is. Sokan nem is gondolják, de télen igényli a nagyobb figyelmet az autó hűtőrendszere. Szervizben vagy benzinkúton bemérettethetjük a motor hűtő folyadékának fagyáspontját. Érdemes a maximumjelzésig feltölteni a tartályt, minimum mínusz 25 Celsius-fokos fagytűrő képességű koncentrátummal. Ha nem elég alacsony a hűtőközeg dermedéspontja, akkor egyrészt szétfagyhat a hűtő, a motorblokkból pedig a fagydugó jöhet ki. Az is komoly probléma, ha a hűtőfolyadékban egy kisebb jégkása alakul ki, a nem megfelelő keringés miatt nem sokkal indulás után megfőzhetjük  motorunkat. Ha nincs meg a kellő szint, utántölteni természetesen csakis ioncserélt vízzel, illetve hűtőfolyadékkal szabad.


https://www.z-oil.hu/kereses?search=z-cool&description=true



 

Fagytűrő szélvédőmosó

Különös figyelmet kíván a szélvédőmosó folyadék is. Ha a hőmérséklet 1-2 Celsius-fok környékére hűl, a nyári ablakmosó folyadék menet közben odafagyhat a szélvédőre. Télen a legmegfelelőbb választás a zord időnek megfelelő, akár mínusz 20-40 fokig is fagyálló szélvédőmosó. Jó, ha mindig van az autóban egy-két liter téli ablakmosó folyadék: a latyakos időben hamar elfogy.


https://www.z-oil.hu/index.php?route=product/search&search=z-ice&description=true



 

Ablaktörlő lapátok, egyéb kellékek

Fontos az is, hogy az ablaktörlő lapát és a rajta levő gumi megfelelő állapotban legyen, hiszen az elöregedett vagy a szélvédőre nem megfelelően felfekvő gumival csak maszatolni és csíkosra törölni lehet, ez jelentősen ronthatja a látásunkat. Emellett a hajnali fagyok okozta egyéb kellemetlenségekre sem árt felkészülnünk: mindig legyen nálunk jégkaparó, és egy ablaklehúzót, illetve szélvédőseprűt is érdemes beszereznünk.


https://www.z-oil.hu/szezonalis-termekek/teli-termekek-2



 

Jégoldó folyadékok

A zárolajzó alkalmas zárak jégtelenítésére és a jegesedés megelőzésére is. A speciális szórófejjel a zárak belsejébe juttatható az alapanyag. A zárolajzó jégoldó helye a zsebben, táskában van, hiszen ha befagy a zár, akkor nem jó megoldás, hogy a csomagtartóban pihen.

A jégoldó spray kitűnően oldja és megelőzi a szélvédőn, oldalüvegeken keletkező jegesedést, kiolvasztja a lefagyott zárakat. Egyszerűen fújjuk a jeges szélvédőre a sprayt. Miután hatott, nem szükséges letörölni.


https://www.z-oil.hu/kereses?search=j%C3%A9gold%C3%B3&description=true